Zorg voor de zorg

Goed nieuws: vrouwen voelen zich beter bij een eerlijker taakverdeling binnenshuis; mannen ook!

De ouders van nu zijn gelukkiger met hun leven dan die van 20 of 30 jaar geleden. Moederschap is niet langer een verplicht onderdeel van de vrouwelijke identiteit. Er wordt niet meer van moeders verwacht dat ze haar betaalde baan (deels) opgeeft om zich aan de onbetaalde werkzaamheden te gaan wijden. En mannen die hun verantwoordelijkheid nemen, worden ook steeds normaler gevonden. In de 80-er jaren waren moeders minder gelukkig dan alleenstaande vrouwen, een verschil dat nu niet meer wordt gevonden. En mannen worden er bepaald niet ongelukkiger van als zij betrokken zijn bij hun kinderen. Door de kinderzorg veranderen mannen hormonaal, ze maken meer oxytocine aan en minder testosteron. Recent onderzoek wijst op veranderingen in de hersenen van zorgende moeders én vaders.

Deeltijd

Dit zijn de resultaten van een langlopend Duits-Zwitsers onderzoek. De Nederlandse realiteit loopt daar nog wel wat bij achter. Nederlanders zijn over het algemeen veel huiveriger voor kinderopvang, zeker als het jonge kinderen betreft. Nederlandse vrouwen werken daarom minder en zijn de deeltijdkampioenen van de wereld. Driekwart van de vrouwen werkt in deeltijd. Moeten we daar blij mee zijn? Het is fijn dat vrouwen in Nederland iets te kiezen hebben, maar het is bedenkelijk dat mannen niet dezelfde kansen hebben of pakken. Zo blijven scheve verhoudingen in stand. En hoe vrij is die keuze werkelijk? Mag je als vrouw ook fulltime blijven werken na de geboorte van je kinderen of sta je dan bloot aan veel kritiek? Dat laatste is in Nederland zeker het geval. We hebben hier een enorme cultus rond moederschap, die alleen maar sterker lijkt te worden. Er wordt ook nog steeds wat raar gekeken naar een vrouw zonder kinderen. In de landen om ons heen groeit het aantal kinderloze vrouwen, in Nederland blijft dit constant.

Vrouwen die in deeltijd werken zijn vaak financieel kwetsbaar; de helft van de werkende vrouwen is financieel afhankelijk. Het arbeidspotentieel wordt onvoldoende benut en doorstroming naar hogere functies wordt bemoeilijkt.

Opmerkelijk is dat niet alleen het moederschap de reden is van deeltijdwerk. Jonge vrouwen werken direct na hun opleiding al minder dan jonge mannen. Bij de mbo-ers werkt zelfs maar een kwart van de vrouwen fulltime, tegen driekwart van de mannen. Bij universitair geschoolden is het verschil minder groot, maar nog altijd 70% tegen 90%. Ook hierin loopt Nederland in Europa voorop, of achterop, zo kun je het ook bekijken.

Vrouwenbanen

Een van de redenen is dat veel vrouwen in de gezondheids- en thuiszorg werken en dit zijn vaak deeltijdbanen. Dit deeltijdwerk is niet altijd een keuze van de werkneemsters: ze zijn vaak minder tevreden met hun baan en schatten hun carrièrekansen lager in dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Nog steeds is het zo dat beroepen waarin veel vrouwen werken minder worden gewaardeerd. De beloning en de arbeidsomstandigheden zijn er slechter. En dit terwijl meisjes het tegenwoordig beter doen in het onderwijs dan jongens.

En waar blijven de mannen in de beroepen die met zorg en opvoeding te maken hebben? Waarom wordt niet gezien dat deze werkzaamheden van wezenlijk belang zijn? In culturen waar de zorg voor anderen belangrijk wordt gevonden (Japan, China, Mexico), vindt je ook meer mannen in zorgende beroepen.

Zorgende mannen zijn niet alleen gelukkiger en gezonder, ze dragen ook meer bij aan het geluk van hun partner en kinderen.

Zorg voor de zorg – Bronnen

Een gedachte over “Zorg voor de zorg”

  1. wat mooi om te lezen dat mannen ook gelukkiger worden als ze het vaderschap meer vorm geven; dat in de hersens van mannen en vrouwen het een en ander verandert bij gedeelde verantwoordelijkheid.
    hoop voor de toekomst en voor een wereld die teveel door machomannen gedomineerd wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *