Was will das Weib?

Donald en Melania Trump. Dit stel bevestigt het gangbare beeld van mooie jonge vrouwen met rijke machtige mannen.

Volgens de evolutietheorie wil een vrouw op deze manier de toekomst van haar kinderen veilig stellen en mannen hopen zo veel kinderen te krijgen. Volgens mij gaat het zowel bij deze dames als heren meer om pronkgedrag. Is dit echt wat vrouwen en mannen willen?

David Buss, een gerenommeerd evolutietheoreticus, ontdekte dat vrouwen een man zoeken met ambitie en financiële mogelijkheden. Terwijl mannen vallen op jeugd, schoonheid en kuisheid. Mannen zoeken jonge en gezonde vrouwen, die vruchtbaar zijn. Kuisheid is belangrijk, om er zeker van te zijn dat zij de verwekker van de kinderen zijn.

Hoewel dit alles erg gedateerd aandoet, houdt Buss vol dat zijn theorie klopt en gaat zijn onderzoek onder ruim tienduizend mensen in bijna veertig culturen nog steeds door. Hij beweert dat zijn bevindingen universeel zijn. Dat betwijfel ik sterk, alleen al omdat hij zich baseert op studenten en die vormen een elite met vaak westerse waarden, ook in zuidelijke landen

Buss zoekt naar sekseverschillen, maar vindt vooral overeenkomsten: zowel bij mannen als bij vrouwen bestaat de top-drie van hun voorkeurslijstje uit aantrekkingskracht, een betrouwbaar karakter en emotionele stabiliteit

Uit zijn eigen onderzoek blijkt dat één van zijn punten – goede financiële vooruitzichten van de partner – in de loop der jaren steeds hoger scoort, maar dan vooral bij mannen! Dat staat haaks op zijn theorie. Ook haalde deze wens nooit de top-tien, ook niet bij de vrouwen. Mooie partners worden in de loop der jaren ook steeds belangrijker gevonden, maar deze wens stijgt vooral bij de vrouwen. En kuisheid vinden mannen steeds minder belangrijk.

De invloed van de cultuur

Toch scoort juist kuisheid hoog in veel culturen. Meisjes en vrouwen moeten soms hun seksuele interesse met de dood bekopen. Denk aan eerwraak, of aan steniging bij overspel of zelfs bij verkrachting.

In Benin werkte ik met polygame volkeren, waar mannen meerdere partners hebben en waar een oude man vaak een jonge vrouw trouwt. Monique, een sprankelende jonge vrouw, vertelde me dat ze verliefd was geworden, maar dat de vader van haar vriend besloot dat hij haar wilde. Toen Monique mijn geschokte gezicht zag, reageerde ze: ‘Maar ik doe het met mijn vriend, hoor’. Het bleek dat in dit dorp bijna alle vrouwen openlijk minnaars hadden, iets waar ze in de omringende dorpen schande van spraken. Het leerde me dat partnerkeuze zelfs per dorp kan verschillen.

VrouwenhandelSue Lloyd-Roberts beschrijft in haar indrukwekkende boek ‘De oorlog tegen vrouwen en de moed om terug te vechten’ onder meer de handel van vrouwen en meisjes in Europese landen. Hoe vrij zijn zij?

Een vorm van partnerkeuze die volkomen tegengesteld is aan de theorie van Buss is vrouwelijk sekstoerisme. Dit is een toenemend fenomeen onder oudere rijkere witte vrouwen die op vakantie in Lissabon, Gambia of Kenia een aantrekkelijke jonge partner zoeken, die arm en zwart is. Hier is de man op zoek naar het geld en de vrouw naar jeugdigheid. De schurende film ‘Paradies Liebe’ van Ulrich Seidl behandelt dit thema. Deze ontwikkelingen zijn vanuit het evolutionaire denken moeilijk te verklaren.

En wat met de homoliefde?

Nieuwe analyses van de data van Buss tonen aan dat de voorkeuren van mannen en vrouwen sterk overeen komen in egalitaire samenlevingen, zoals de Scandinavische. Als vrouwen en mannen zelf hun seksuele gedrag kunnen bepalen, dan maken ze dezelfde keuzes en zoeken ze gelijkgestemde partners: soort-zoekt-soort.

Toch blijft Buss hameren op de vermeende verschillen. In meer ongelijkwaardige culturen vindt je die nog wel. Hier zoeken vrouwen vaak oude en rijkere partners, omdat ze zelf weinig toegang hebben tot rijkdom. Hoewel, zoeken? Vrouwen hebben hier vaak niets te kiezen omdat anderen die keuze voor hen maken. In de cultuur van Monique bijvoorbeeld, worden veel meisjes al heel jong aan oudere mannen beloofd. Vrouwen ‘kiezen’ machtige mannen als ze niets te kiezen hebben. De mannen kiezen wel en gaan voor de jonge vrouwen. In patriarchale culturen zien mannen de vrouwen en kinderen als hun bezit. Hoe jonger de vrouw, hoe gemakkelijker ze te overheersen is en hoe meer ze zijn bezit kan uitbreiden met een groot kinderschare. Kinderen betekenen status, extra arbeidskracht én een oudedagsreserve, omdat de kinderen later hun ouders onderhouden en verzorgen.

 

En de Melania’s, de ‘trophy wifes’ of ‘golddiggers’? Het zijn de traditioneel ingestelde mannen en vrouwen die hun keuze baseren op ouderwetse stereotype man/vrouwbeelden. Ook zij kiezen volgens het ‘soort-zoekt-soort’ principe. ‘Gold-diggers’ bestaan, maar worden steeds zeldzamer.

Partnerkeuze-Bronnen

3 gedachten over “Was will das Weib?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *